woensdag 11 april 2007

Suriname's Schone Schijn


Fisti Prodo
‘Tijdens mijn laatste bezoek aan Suriname werd ik dagelijks geconfronteerd met een in Suriname normaal - en kennelijk geaccepteerd - beeld: het door onder anderen bewoners en supermarkteigenaren verbranden van hun afval, waaronder veel plastic verpakkingsmateriaal en petflessen, op straat tussen bebouwing en buurtbewoners.’

Aldus Paul Kraaijer, een freelancejournalist en milieudeskundige, op zijn weblog.

Surinamers houden graag hun huis en erf schoon. Eenmaal daarbuiten worden het onverbeterlijke smeerkezen. Fisti prodo – schone schijn – op en top. Bovenste foto heb ik vorig jaar genomen vlakbij onze voorlaatste adres aan de rand van Paramaribo. Ja u ziet het goed. Een begraafplaats! En mijn buren gebruikten het gewoon als dumpplaats. Het was een omgeving met veel kleine landbouwers, die in het bezit zijn van pick-ups met open laadbak. Maar niemand die zijn vuil maar wilde vervoeren naar de hoofdweg, waar tweemaal per week de vuilniswagen langskwam. Er is veel groen in Suriname, maar eronder sluimert een milieuramp. De zoveelste en letterlijke vorm van tapu sjen - bedek je schande - waaronder het land gebukt gaat.

Lekker "genieten" aan de Waterkant.
Welk water? (klik en vergroot)
En dit is ook een van die vele misstanden waarvan je kan zeggen: 'de Surinaamse journalistiek zit erbij en kijkt er (niet eens) naar.' Maar die bureauklevers - die enkele goeden niet te na - gaan liever naar persconferenties waar ministers last hebben van niet aflatende verbale diarree.
Gaat u alstublieft naar de weblog van Paul Kraaijer en verdiept u zich erin hoe Surinamers met hun ‘switi Sranan’ omgaan. En forward massaal zijn weblog door naar president Venetiaan met zijn “tien schone vingers”!